Parc

Unicul parc baroc din sudul Transilvaniei

Parcul reședinței de vară a lui Brukenthal a fost gândit inițial ca un complex de grădini în stilul barocului târziu, care încă de pe vremea baronului și chiar și după dispariția acestuia în anul 1803 a fost completat cu elemente contemporane de horticultură. Fiind probabil singura grădină-monument din Transilvania de Sud, parcul s- a păstrat în mare parte în conformitate cu structura inițială.

Perspective largi, forme stricte

Nucleul complexului îl reprezintă parcul baroc de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Caracteristic pentru acest tip de parc, numit și grădină franceză, este orientarea înspre palat, de unde privitorului i se oferă o persepectivă largă, care aparent ajunge până în depărtări. Formele stricte, simetrice, astăzi se pot doar intui, plantele originale aproape s-au pierdut de-a lungul decenilor de neglijare – cu mici excepții, cum ar fi arborii de lalea (tulipanii). De abia de la începutul ultimului mileniu au început treptat lucrările de redare a aspectului inițial.

Grădina englezească și olandeză

Pe lângă restaurarea grădinii baroc se intenționează și refacerea grădinii peisagistice în stil englezesc precum și a mai multor grădini utilitare sau ornamentale. În fața Oranjeriei se afla probabil așa numita grădină olandeză, a cărei poziție ferită era prielnică plantelor exotice. În partea din spate, partea de nord, a parcului se afla o grădină cu fazani, în care păsările se puteau mișca liber.

Grădini utilitare pentru plante exotice

Intenția lui Brukenthal era nu numai de a amenaja un parc estetic, ci și de a se folosi de el pentru cultivarea legumelor și fructelor. În acest scop au fost amenajate în diferite părți ale parcului, grădini utilitare în care erau cultivate pe lângă plantele locale și plante aduse de departe, printre care amintim arborii fructifieri exotici, cum ar fi ananasul, lămâiul, portocalul și o legumă neobișnuită pentru Transilvania, sparanghelul.

Fântâni arteziene romantice

Încă din vremea lui Brukenthal curgea prin parcul reședinței de vară Pârâul Morii. Pârâul alimenta o multitudine de cursuri și jocuri de ape precum și de fântâni arteziene. Din păcate, aidoma altor părți ale parcului, și sistemul de ape s-a degradat din cauza neglijenței. Vizitatorii parcului englezesc pot vedea și astăzi izvorul în formă de cap de șarpe. În viitor este planifcată o reamenajare a izvoarelor și a cursurilor de ape.