Palat

Palat în stil baroc târziu la începutul Văii Oltului

Palatul baroc este clădirea dominantă a reședinței de vară. Este situat pe o terasă de 12 metri deasupra Văii Oltului, în punctul cel mai ridicat al orașului Avrig. Ansamblul cuprinde o clădire principală cu trei aripi, de care sunt alipite două clădiri anexă fără etaj. Planul în formă de U este orientat, așa cum se obișnuia în Transilvania, nu înspre stradă, ci înspre parc.

Insiprație vieneză

Lui Brukenthal i-au servit ca sursă de inspirație la planificarea reședinței sale – dar și a palatului – ansamblurile de casteluri împărătești din Schönbrunn și Laxenburg. În special palatul amintește prin poziția sa de pe culmea dealului de Glorietta din parcul palatului vienez Schönbrunn. Fațadele reflectă trecerea de la barocul târziu la clasicism. Clădirea palatului cuprinde nenumărate încăperi de locuit, încăperi utilitare și camere de oaspeți. La primul etaj se află o sală mare. Pe vremuri palatul adăpostea și o însemnată galerie de picturi.

Dezvoltarea unui plan de valorificare

Din păcate palatul se află într-o stare deplorabilă. De la trecerea în noul mileniu, clădirea care în timpul comunismului și în primii ani de după revoluție a funcționat ca spital, este nefolosită. Până în prezent ne lipsesc mijloacele necesare unei renovări cuprinzătoare. Împreună cu orașul Avrig și cu fundația sibiană Samuel von Brukenthal elaborăm un proiect pentru valorificarea acestui monument arhitectonic reprezentativ.