Istoric

Reședință de vară, centru de băi terapeutice și sanatoriu

De-a lungul istoriei sale de 250 de ani stabilimentul a trecut prin mâinile mai multor proprietari și a cunoscut mai multe orientări. Pentru Brukenthal, care a cumpărat terenul în anul 1756, a fost un loc al frumuseții, dar totodată și un exemplu de gospodărie agricolă.

Schimb rapid de proprietari

În anul 1803 Johann Michael von Brukenthal a moștenit proprietatea. Până în anul 1872 a rămas în stăpânirea familiei Brukenthal, a cărei ultim descendent a fost baroneasa Wilhelmine Mylius-Brukenthal. În anii următori s-au succedat în timp scurt mai mulți proprietari. Posesiunea a trecut mai întâi în mâinile lui Friedrich Boll, care provenea din Germania, dar care a vândut-o câțiva ani mai târziu fabricantului de sticlă din Avrig, Emil Porsche. În 1888 ansamblul de parcuri a fost cumpărat de către frații sibieni Borger.

Reședința de vară în proprietatea bisericii

20 de ani mai târziu terenul a intrat în posesia Prezbiteriului Comunității Evanghelice din Sibiu, a cărui intenție a fost să împiedice astfel parcelarea parcului în scopul vânzării. În anul 1908, imediat după cumpărare, în clădiri a fost deschis un sanatoriu, urmat nu peste mult timp de un stabiliment termal. După anul 1948 așezământul a fost preluat de stat, care a menținut sanatoriul.

O locație pentru vizitatori de peste tot

În secolul al XX-lea s-a mai păstrat doar foarte puțin din parcul original, nemaifiind păstrate varietățile de plante. În această perioadă reședința de vară a pierdut mult din farmecul de odinioară. Începând cu anul 1999 terenul intră în proprietatea fundației Samuel von Brukenthal, iar în anul 2005 a fost desființat sanatoriul. Astăzi, complexul este deschis publicului larg, vizitatorilor de pretutindeni, care vor să se bucure de atmosfera aparte la umbra Munților Carpați.