Împrejurimi

Sibiu, Munţii Carpaţi şi bisericile fortificate

O excursie în Transilvania şi Munţii Carpaţi merită nu doar din cauza Palatului Brukenthal, dar şi din numeroase alte motive: Oraşele medievale precum Braşovul şi Sibiul dar şi satele tradiţionale româneşti de păstori aflate la marginea Carpaţilor atrag numeroşi turişti. Mai mult decât atât, nu trebuie să uităm nici multele sate construite de saşii din Transilvania care au marcat puternic peisajul cu minunatele lor biserici fortificate.

Sibiu – Capitala Culturală Europeană

Având în vedere că oraşul a fost Capitală Culturală Europeană în 2007, alături de Luxemburg, Sibiul este bine cuno- scut nu numai în România, ci şi în restul Europei. Oraşul îşi are originea într-o bază de colonişti germani din secolul al 12-lea. În centrul istoric al oraşului şi-a păstrat aproape complet arhitectura sa medievală. Clădiri mai noi sunt magnificul palat baroc al fostului guvernator, Samuel von Bruken- thal şi Biserica Catolică. Mai presus de toate se înalţă turnul de 73 metri al Bisericii Evanghelice. O serie de evenimente culturale atrage vizitatori pe tot parcursul anului – recomandabile sunt Festivalul Internaţional de Teatru din luna mai şi târgul de Crăciun din piaţa mare din luna decembrie.

Braşov şi Biserica Neagră

În sud-est ul Carpaţilor se află Braşov. Ca şi alte oraşe din regiune Braşovul are o istorie de 800 de ani. Înconjurat de pantele abrupte ale munţilor, oraşul vechi, este dominat de Biserica Neagră, cea mai mare biserică în stil gotic din Transilvania. Vizitatorii pot vizita ruinele zidurilor oraşului vechi. La sud de oraşul vechi veţi găsi cartierul Schei unde se poate descoperi farmecul distinctiv al unei dezordini de mici alei încurcate.

Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac

Din anul 2005 în fiecare iarnă Hotelul de Gheaţă se reconstruieşte în Munţii Făgăraş din materialele oferite de natură. Blocurile imense de gheaţă, tăiate şi scoase direct din Lacul Bâlea sunt folosite la ridicarea zidurilor, iar zăpada, care este adunată de pe întreg versantul montan, este folosită pentru fixarea cărămizilor de gheaţă şi finisarea zidurilor. Pe lângă Hotelul de Gheaţă îi invită Ice Restaurant pe oaspeţii într-o călătorie culinară de neuitat: luând loc la o masă complet din gheaţă, primind un meniu special şi el, parţial aranjat pe farfurii din gheaţă. Complexul este completat prin Biserica de Gheaţă care a devenit repede foarte populară în rândul turiştilor, accesul în interior fiind permis tuturor celor interesaţi, indiferent de religie sau orientare religioasă. www.hotelofice.ro

Satele săseşti şi bisericile fortificate

Între cele două oraşe se află un peisaj deluros, presărat cu sate mici, pur. Aproape toate satele sunt dominate de o biserică fortificată, construită in Evul Mediu târziu de către foştii rezidenţi – saşii din Transilvania – cu scopul de a se proteja împotriva duşmanilor. Unele sate, cum ar fi Biertan sau Prejmer, de la sfârşitul anilor 1990, fac parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Tradiţiile vii din Mărginimea Sibiului

La sud de Sibiu, la poalele Carpaţilor se întinde pe aproximativ 100 km aşa-numita Mărginimea Sibiului. Timp de secole, locuitorii din sate au trăit din creşterea ovinelor şi meşteşuguri. Chiat şi în prezent, se poate întâmpla să întâlneşte în aceste sate pitoreşti o petrecere de nuntă cu participanţii îmbrăcaţi în costume tradiţionale sau respectând obiceiurile străvechi. Celebra brânză produsă în această regiune este vândută chiar şi în capitala Bucureşti.